Blättern nach links
Brauerstrasse 4-7
Potsdam | 2021
The townhouses on Brauerstrasse in Potsdam, built on an area of 2,032 square metres in an L-shaped arrangement, fit into an important urban context: Their immediate surroundings are defined by the war-damaged and reconstructed buildings of the City Palace and the Nikolai Church as well as the nearby Museum Barberini.

The new building is oriented to its surroundings in terms of cubature and proportions. The setback of the upper floors towards the water and Brauerstrasse creates a striking gesture in the public space. By means of small-scale granulation and heterogeneity in appearance, the group of houses takes up the character of the development to the east of the museum. The course of Brauerstrasse was taken up and led towards the water. The result is a public area that connects to both the existing park and the Alte Fahrt.

Architectural details ensure the liveliness of the ensemble. The façades vary in the choice of materials and in their design. While the building in Brauerstrasse has a clinker façade and the house on the square has Portuguese limestone on the ground floor and plaster on the upper floors, the corner building and the building on the waterfront were partially given natural stone cladding with Portuguese limestone. Depending on the house, the railings were made of glass or dark metal. The windows of different widths were given wooden frames. The roofs were also realised in variations of form: The pitched roof of the house on Brauerstrasse is clad in dark zinc, the flat roofs were greened and partly fitted with skylights and a terrace.

The houses are surrounded by generous green spaces. Terraces and a children's playground are arranged in the inner courtyard. The public green spaces adjoining the property to the east were also redesigned by the city in the course of the new development.

The interiors of the townhouses were designed to a high standard. A total of 40 flats ranging in size from approx. 50 to 180 square metres with 2 to 5 rooms were created. In the basement there is a garage with 50 parking spaces, storage, bicycle and technical rooms.

In 2013, TCHOBAN VOSS Architekten emerged as the winner of the invited competition for the project, which was organised by the subsidiary of Lelbach Immobilien GmbH and the Lelbach Foundation.


Blättern nach rechts